Bahan Perapan:

  • 1 sudu besar minyak bijan
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • 2-3 sudu besar kicap cair

Bahan Sos:

  • 2 sudu besar kicap pekat berkaramel (boleh ganti dengan kicap pekat manis)
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • 1 sudu besar kicap cair
  • 1 sudu teh gula
  • 3 sudu besar air

Cara Penyediaan:

  • Perap ayam dengan bahan perapan selama 30 minit.
  • Goreng kacang dengan minyak sehingga masak. Ketepikan.
  • Goreng ayam dalam minyak yang sama sehingga ayam separuh masak. Angkat dan ketepikan.
  • Keluarkan lebihan minyak, biarkan anggaran 3 sudu minyak dalam kuali. Tumis bawang putih, halia dan cili kering sehingga naik bau.
  • Masukkan ayam, capsicum hijau, karot, dan kacang tanah atau gajus. Kacau selama 1 minit dan masukkan bancuhan sos.
  • Kacau sebati dan masukkan bawang holland beserta sedikit air supaya sedikit berkuah.
  • Kacau lagi selama 1-2 minit di atas api yang besar. Angkat dan hiaskan dengan daun bawang.
Share

Recent Recipe

Rendang

Vivamus in diam turpis. In condimentum maximus tristique. Maecenas non laoreet odio.

 

Submit your recipe to us!

  • or Upload your recipe!