Resepi Lala Masak Tomyam
Bahan-Bahan
- 1kg lala
- 3 ulas bawang putih ( tumbuk )
- 1/2 labu bawang besar ( hiris )
- 1 biji buah tomato ( potong 4 )
- 2 batang serai ( dititik)
- 3 sudu besar sos cili
- 4 sudu besar sos tomato
- 2 kiub tom yam ( yana guna knorr )
- 2 biji limau nipis ( amek jus )
- 4 -5 tangkai cili api ( potong )- nak pedas bleh tambah lg
- 4 helai daun limau purut
- 1/2 inci lengkuas
- 2 tangkai daun ketumbar ~ potong 1 inci
- Garam, gula secukup rasa
Cara Penyediaan:
- Panaskan minyak dan tumis bawang putih,bawang besar, cili api, buah tomato dan serai.
- Masukkan sos cili, sos tomato dan daun limau purut. Kacau kejap dan biarkan sedikit garing.
- Kemudian masukkan sedikit air. Anggaran dalam 1/3 cawan. Kemudian masukkan kiub tomyam dan carrot. Kacau biar sebati.
- Masukkan lala. Gaul rata dan tutup kuali 5 minit.
- Buka tutup kuali dan masukkan lengkuas dan daun ketumbar.
- Perasakan dengan garam dan gula. Kalau rasa dah ok boleh tutup api dan perahkan jus limau nipis.
- Gaul lagi dan siap untuk dihidangkan.