Resepi Ayam Masak Halia
Bahan - Bahan
- ½ Kilo ayam
- Sedikit serbuk kunyit
- Sedikit garam
- Minyak untuk menggoreng ayam
- 3 ulas bawang putih – ricik halus
- 2 inci halia – potong panjang
- 2 sudu besar sos tiram
- 1-2 sudu besar kicap cair atau 1 sudu besar kicap manis
- 1 sudu besar tepung jagung dan sedikit air
- Cili merah dan cili padi – dihiris
- 1 biji bawang besar – dipotong bulat
- Daun bawang – diricik halus
Cara Penyediaan:
- Gaul ayam dengan serbuk kunyit dan garam sebelum goreng ayam separuh masak.
- Tumis bawang putih dan halia sampai naik bau sebelum masukkan ayam yang dah digoreng separuh masak tadi.
- Kacau sekejap sebelum masukkan sos tiram dan kicap cair dan lada putih untuk hilangkan bau halia.
- Bancuh tepung jagung – jangan terlampau cair untuk buatkan kuah lebih pekat.
- Masukkan bancuhan tepung dalam kuali isi ayam tadi sebelum tambahkan cili yang dah dihiris.
- Bila dah agak nak siap, boleh masukkan bawang besar yang dipotong bulat tadi dan biarkan seketika.